سوال خود را هم اکنون بپرسید

پاسخ متنی و صوتی

توسط درمانگران، مشاوران و روانشناسان

دریافت در کمتر از ۲۴ ساعت

به صورت محرمانه و کاملا خصوصی

پرسش خود را هم اکنون از مشاوران ما بپرسید...
ارسال سوال

اعتماد لازم در یک رابطه چگونه باید ایجاد شود؟

پرسش

تاریخ ثبت : 17 اسفند 1395
5,434  بازدید
ثبت و ویرایش پاسخ
لغو درخواست
با سلام
دختری 26 ساله هستم و تقریبا در زمینه ی روابط عاصفی تجربه ی چندانی ندارم. قبل تر عقیده داشتم که در یک ارتباط عاطفی از ابتدا می بایست اساس را بر اعتماد قرار دهم مگر این که خلاف آن ثابت شود(یعنی بی تعهدی و خیانت ببینم) اما مدتی است که با دیدن روابط پیچیده ی متعدد در اطرافم و در اجتماع در این مورد دچار سردرگمی شده ام. مایلم نظر یک متخصص را بدانم. چگونه باید در رابطه اعتماد کنیم؟ آیا در شروع،امتحان کردن شخص مقابل به طرق مختلف( مثلا قرار دادن در موقعیت خاص، یک بار کنترل کردن او ، کنترل کردن در فضاهای مجازی و...) لازم است؟ یا راه دیگری دارد؟ یا اساسا باید اگر مورد خاصی پیش نیامد پایه را بر اساس اعتماد بگذاریم؟
با تشکر

مهمترین سوال :

پاسخ نوشتاری پاسخگر به سوال شما

ویدا چیتگر
ویدا چیتگر
18 اسفند 1395 ساعت 09:26

رکسانای عزیز سلام

سوالتان را خواندم و متوجه شدم که  اعتماد و بی اعتمادی مسئله ی اصلی ذهن تان است.  ممکن است در اطرافتان چندین نمونه از عدم تعهد در رابطه ی عاطفی دیده باشید و یا ساختار رسانه ای چنین روابطی را بیش از آنچه هست را بزرگ نمایی کرده باشد ولی اگر دقت کنید در پیرامون تان احتمالا اتفاقات و روابط عاطفی درست و متعهدانه هم وجود دارد . آنچه که بهتر از بدانید همین نکته است که درصد نسبتا بالایی از اعتماد لازم است تا یک رابطه ی عاطفی امن شکل بگیرد ولی همیشه درصدی هم احتمال عکس آن وجود دارد. چون اساسا انسان موجود خیلی قطعی نیست و پیچیدگی هایی را با خود حمل می کند که آگاه و ناآگاه ممکن است رفتارهای غیر قابل پیش بینی هم داشته باشد. سوال اصلی شاید این باشد که مگر خود ما چقدر به خودمان می توانیم در درست قدم برداشتن اعتماد کنیم ؟

حقیقت این است که اگر شما دوست من ، بخواهید تمام انرژی و سرمایه گذاری روانی خود را صرف این مقوله کنید، همیشه از ترس آسیب دیدن، پشت در ، می ایستید و خود را از تجربه کردن که یکی از پایه های اصلی و اساسی رشد هر انسانیست ، محروم می کنید.

نیم نگاهی به گذشته :

چگونگی شکل گیری این مفهوم در اوایل کودکی ( از تولد تا یک سالگی ) می باشد. در این دوران که نوزاد در اوج وابستگی به مراقب اصلی ( معمولا مادر) است، رشد اعتماد در او کاملا به کیفیت نحوه ی مراقبت مادر بستگی دارد. اگر مراقبتی در دسترس و بر اساس نیاز لحظه به لحظه ی کودک باشد، تجربه ی کودک از دنیا این می شود که دنیا جای امنیست و می توان به ان اطمینان کرد. به میزانی که مادر از دسترس کودک خارج باشد یا به موقع نیازهای اولیه ی او تامین نشود یا دائم به تعویق بیفتد یا گاهی به موقع و گاهی بی موقع ، این نیازها تامین شوند، ادراک کودک بر اساس بی اعتمادی شکل می گیرد و اصولا دنیا را غیر قابل اطمینان درک می کند. جالب است بدانید با رشد کودک ، تجربیات بعدی او نیز در قالب همین مفهوم شکل می گیرد و گاه تا حدی پیش می رود که هر تجربه ی دیگری را هم در همین غالب می ریزد تا بتواند دنیایش را ادراک کند و او همیشه ترس از آسیب را با خود حمل می کند....

همه ی ما ممکن است درجاتی از بی اعتمادی را در اوایل کودکی تجربه کرده باشیم ولی اینکه این مفهوم دغدغه ی ذهنی ما شود، مسئله ی دیگریست. 

همانظور که ذکر شد روابط خوب و دلنشین و لذت بخش هم وجود دارد، که حتی اگر در آنها هم طرفین نقاط قوت و ضعف خود را نشناسند، ممکن است دچار لغزش شوند. آنچه در یک ارتباط عاطفی یا هر ارتباط دیگری می تواند به ثبات رفتاری منجر شود، آدم بد و خوب بودن نیست بلکه آگاهی از خود ، ویژگی های مثبت و منفی خود ، تبدیل نقاط ضعف خود به نقاط مثبت وجودی .... 

شاید امروزه بیش از هر زمان دیگری نیاز به خودکاوی و خودسازی برای افراد ضروری باشد تا روابط سالمتری را بتوانند " بسازند " .

توجه کنید "رابطه ساختنی است" ساختنی که هر لحظه آگاهی می طلبد.

دوست عزیز بهتر است مقوله ی اعتماد، گرچه رکن اصلی یک رابطه است ( چون بر اولین  و ابتدایی ترین نیاز بشر استوار است) را در روان خود تعدیل کنید نه اعتماد محض مانند کودک معصوم و سرخوشی که اطمینانش را به همه جا و همه کس تعمیم می دهد  و نه بی اعتمادی محض  مانند کودکی آسیب دیده که همیشه با ترس از آسیب بعدی  دنیایش را می سازد.خود را برای درجاتی از بی اعتمادی هم واکسینه کنید ولی این نباید شما را حساس به این بخش از رابطه کند وگرنه حتی اگر هم آن را داشته باشید، به دلیل حساسیت بیش از حد، خودتان بصورت ناخودآگاه ممکن است هر رابطه ای را به سمت بی اعتمادی اش سوق دهید.

تهیه ی بسته های غیر حضوری "رهایی از تله ی رها شدگی " و " ساختن رابطه ی عاطفی بدون شکست " می تواند در این زمینه بسیار کمک کننده باشد. 

با تشکر از اعتمادتان. پاسخگوی سوالات بعدی شما خواهم بود.

ویدا چیتگر - کارشناس ارشد روانشناسی - خانه ی توانگری


معرفی کتاب :
+
معرفی فیلم/مقاله :
+
معرفی دروس غیر حضوری :
+
اکشن پلن :
+
ثبت و ویرایش پاسخ
لغو درخواست

سوالات مشابه