سوال خود را هم اکنون بپرسید

پاسخ متنی و صوتی

توسط درمانگران، مشاوران و روانشناسان

دریافت در کمتر از ۲۴ ساعت

به صورت محرمانه و کاملا خصوصی

پرسش خود را هم اکنون از مشاوران ما بپرسید...
ارسال سوال

ترس از صحبت کردن

پرسش

تاریخ ثبت : 22 تیر 1396
1,726  بازدید
ثبت و ویرایش پاسخ
لغو درخواست
سلام. دختری ۲۷ ساله و شاغل هستم، در خانواده شریف و متوسطی بزرگ شدم، از نظر ظاهر خوبم و مشکلی ندارم و لکنت زبان هم ندارم ولی نمیتونم خوب صحبت کنم.الان تو محل کار گاهی لازمه با بیمار صحبت کنم ولی فرار میکنم یا خیلی کوتاه صحبت میکنم.یا زمان دانشگاه اصلا در هیچ درسی ارایه سمینار ندادم یا وقتی تو جمع کلاس استاد منو مخاطب قرار میدا د یهو دلم میریخت و تپش قلب میگرفتم.یا هیچوقت با هیچ کس وارد بحث مشاجره نمیشم چون خیلی میترسم کاملا منقلب میشم و صدام بم میشه و میلرزه.حتی زمانی که جایی لازم باشه یه صحبت مهمی داشته باشم چنین حس بدی رو دارم اضطراب زیادی درونم رو میگیره، دلم میلرزه، تپش قلب و صدام بم و ضعیف میشه و گاهی آب دهانم ته حلقم میپره و در کل خیلی باید به خودم فشار بیارم تا ظاهر رو حفظ کنم.اولین بار راهنمایی بودم که به این ضعف پی بردم،که جلوی معلم و حتی بچه هایی که دوستم بودن و باهم راحت بودیم موقع انشا خوندن اولش خوب بودم ولی رفته رفته صدام به لرزه افتاد و حالم منقلب شد و ازون به بعد کمتر حرف زدم و تو هیچ بحث علمی شرکت نکردم تا ضایع نشم.لطفا راهنماییم کنید تا بتونم بر ترسم غلبه کنم

مهمترین سوال :

پاسخ نوشتاری پاسخگر به سوال شما

فاطمه علی اکبری
فاطمه علی اکبری
30 بهمن 1396 ساعت 13:54

درود بر شما

همه ما گاهی شرایطی را حس کرده ایم که در آن احساس اضطراب و استرس داشته ایم و این اضطراب ممکن است بعضا در برخی فعالیتهای ما تداخل نیز ایجاد بکند. اما گاهی هم این اضطرابها شکل دیگری به خود می گیرد، بدین معنا که ممکن است در عملکرد روزمره ما اختلال ایجاد کنند و امکان رفتارهای معمول را از ما بگیرند. در این موارد لازمست که ما این مسئله را با دقت بیشتری چک کنیم و تغییراتی در شیوه رفتاری و ارتباطی خود ایجاد نمایین تا بتوانیم جل.ی اختلال عملکرد را بگیریم.

البته نکتهٔ مثبت در مورد شما این است که این حالات خود را شناخته اید و در پی کنترل آن هستید. در مورد این که نوشته اید: " اولین بار راهنمایی بودم که به این ضعف پی بردم"، در نظر داشته باشید که این اضطراب، مشکلی است باید برای رفع آن تلاش کنید و ضعف محسوب نمی شود.

توجه بفرمایید:

× ابتدا برای خود مشخص کنید چه چیزی باعث نگرانی شما می شود؟ چه نکته ای یا مسئله ای در خصوص صحبت کردن در حضور دیگران وجود دارد که باعث اذیت شدن شما می شود؟ معمولا در اینگونه مواقع، ترس از مورد قضاوت قرار گرفتن می تواند سبب استرس شود.

× بیشتر مشکلات تان درخصوص تفکر دیگران در مورد شما، در حقیقت از طرز فکر شما درباره خودتان ناشی می شود. گاهی اوقات ما بدترین منتقد خودمان هستیم (ای بابا این چه طرز حرف زدن بود؟ نکنه خوب حرف نزنم؟ نکنه سوتی بدم؟ نکنه...)

× ممکن است این نگرانی ها به دلیل پیام والدی آلوده ای باشد که به شما القا کرده «کامل باش». گاهی نوع انتظارات والدین از فرزندان به گونه ای است که در نهایت فرد می آموزد که رفتارش باید بدون اشتباه باشد. این گفتگوی درونی سبب اختلال در عملکرد می شود. در این موارد از خودتان بپرسید اگر به اقتضای انسان بودنم، گاهی اشتباه کنم چه می شود؟ یا مثلا اگر در یک بحث علمی شرکت کردید و به قول خودتان ضایع شدید آخرش چه می شود؟ (شاید اصلا آنچه که از نظر شما ضایع شدن محسوب می شود در نظر دیگران اصلا مهم نباشد!)

× دوست خوبم، هیچ فردی کامل نیست و بنا هم نیست که باشد. همه ما انسانیم و کاستی هایی داریم. اگر شما خیلی به خودتان سختی می دهید که دیگران در موردتان نظر مثبت داشته باشند بهتر است به جای فکر کردن درباره قضاوت دیگران، از خودتان بپرسید کدام استاندارد را می خواهید برآورده سازید؟

× افکار بقیه به خودشان مربوط است. ما در ارتباطات مان به دیگران احترام خواهیم گذاشت اما این احترام به آن معنا نیست که حال خوب خود را منوط به نظر دیگران کنیم.

× این گزاره را با خودتان تمرین کنید: من فردی دوست داشتنی هستم، حتی اگر گاهی اشتباه کنم.

× خیلی از اطرافیان ما ممکن است اصلا قضاوتی در مورد ما نداشته و فکر خاصی نکنند. این نوع قضاوت شما در مورد خودتان است که چنین اضطرابی برایتان ایجاد می کند.

× البته ممکن هم هست که شما مورد قضاوت دیگران قرار بگیرید. اما توجه داشته باشید که همه اطرافیان ما دلسوز یا خردمند نیستند و همچنین لازمست که شما بر مثبت عمل کردن خودتان متمرکز باشید تا بتوانید عملکرد مطلوب در هر زمینه ای که مدنظرتان است داشته باشید. تمرکز بر قضاوت دیگران، انرژی شما را صرف کاری خواهد کرد که فایده ای برایتان ندارد.

× می توانید در این مواقع جلوی این سیکل معیوب را بگیرید. به جای متمرکز شدن بر آنچه که مطلوب نبوده، موفقیتها و دستاوردهای کوچک خود را نیز در نظر داشته و برای آنها خودتان را تشویق کنید. این کار به ترمیم عزت نفس شما کمک خواهد کرد.

× حالتی که موجب ناراحتی تان میشود را در ذهن خود ترسیم کنید و سپس از خودتان بپرسید: اگر این مسئله پیش بیاید، چه اتفاقی برای من رخ خواهد داد؟ آیا این مسئله به همان اندازه ای که در ذهن من است، نگران کننده است؟ در این حالت، چه کار مفیدی از من بر می آید؟

× دوست عزیز، فرآیند تغییر ذهن، امری زمان بَر است و لازمست مدتی تلاش کنید تا بتوانید ذهن تان را مدیریت کرده و استرس خود را در چنین مواردی تحت کنترل خود بگیرید. در صورت لزوم می توانید از یک مشاور به صورت حضوری کمک بگیرید.


با احترام - علی اکبری

خانه توانگری طوبی

معرفی کتاب :
+
معرفی فیلم/مقاله :
+
معرفی دروس غیر حضوری :
+
اکشن پلن :
+
ثبت و ویرایش پاسخ
لغو درخواست

سوالات مشابه