سوال خود را هم اکنون بپرسید

پاسخ متنی و صوتی

توسط درمانگران، مشاوران و روانشناسان

دریافت در کمتر از ۲۴ ساعت

به صورت محرمانه و کاملا خصوصی

پرسش خود را هم اکنون از مشاوران ما بپرسید...
ارسال سوال

خود انتقادی

پرسش

تاریخ ثبت : 14 فروردین 1396
2,206  بازدید
ثبت و ویرایش پاسخ
لغو درخواست
با سلام و درود
دختری سی و یک ساله هستم، متاهل و شاغل. آدم درونگرایی هستم و ارتباطات محدودی دارم. در جمع، کم حرفم و اغلب اوقات احساس راحتی نمیکنم. پس از سالها دست و پنجه نرم کردن با این احساسات، زمانی شروع به شناخت خود و مطالعه کردم و البته با بهره گیری از آموزش های دکتر شیری، فهمیدم که مشکل اصلی من در جمع ترس از "نظر دیگران" و "نقد شدن" توسط اونهاست. در کنار خود هوشیاری دائم که ریزترین کارهای خودم رو در جمع بهش فکر میکنم. اینکه چه فکری در مورد من میکنند و چگونه رفتار و کلام من رو قضاوت میکنند. و فکر میکنم این تفکرات به جهت داشتن پدری است که ریزترین جزییات را می بیند، کمال طلب است و سختگیر (هم در مورد خودشون و هم اطرافیانشون). حالا که قدری به ریشه این حالات خودم پی بردم، خیلی تلاش میکنم که این ذهنیت اولیه رو از بین ببرم و میتونم بگم که تا حدی موفق بودم ولی تغییر آنچه در طول سالها شکل گرفته خیلی راحت نیست.

مهمترین سوال :
ممنون میشم اگر راهکاری برای حذف این نقدها و تفکرات مزاحم به من ارائه بدید.

پاسخ نوشتاری پاسخگر به سوال شما

شایان غدیری
شایان غدیری
21 فروردین 1396 ساعت 13:36

سلام همراه گرامی


به نظر می رسه با تحت فشار قرار گرفتن مداوم از سوی پدری با معیارهای سخت گیرانه و انتقادگرانه ، الگویی از  ذهنیت والد متوقع و منتقد در شما تقویت شده است. تقریبا همه ما در زمانهایی، از این  صداهای انتقادگر رنج برده ایم. رواندرمانی به شما کمک خواهد کرد تا با این صداهای مخرب انتقادگر درونی ، مقابله کنید.

 این صداها به عنوان انتظارات غیر واقع بینانه ، در موضع جهت دهنده های درونی ، منجر به پریشانی روانی از جمله اضطراب و  افسردگی می شه. و یا در موضع جهت دهنده های بیرونی ، منجر به مطالبات غیر واقع بینانه  از دیگران می گردد.

ذهنیت والد منتقد، آن بخشی از شماست که هرگز راضی نیست. و مدام دست به خود-مانیتورینگ های افراطی می زنه.این صداها به شما یادآوری می کنن که تنها یک راه درست وجود دارد. دستاوردها باید در بالاترین سطح باشد. منازعه با اونها سخته ، چرا که والدین متوقع، می تونن استانداردهای ما را در حالت بالا نگه دارند.



لیستی از معیارها و استانداردهایی که از خودتان انتظار دارید رو تهیه کنید. در لیست، با مرور هر یک از آن معیارها، چگونگی رضایتمندی تون رو امتیاز بندی کنید. شاید امتیازی از یک تا ده بدید. به نظرتون این اهداف و معیارها، به شما اجازه استراحت میدن؟ این راهی مهم برای تشخیص و تمایز صداهای والد متوقع  از خودِ مورد نیازتان  و جاه طلبی های سالم شماست.

خود-انتقادی سازنده می تونه یه چیز خیلی خوبی باشه. با این حال خود-انتقادی مخرب، شما رو فرسوده می کنه. ممکنه در پاسخ به پیامهای درونی شده پدر، احساس گناه داشته باشید بطوریکه آن احساسات یک شاخص واضح برای حضور این انتقادهاست. بنابراین در مورد زمانیکه احساس گناه می کنید فکر کنید. این پیامها در ذهن شما چه چیزایی هستند؟ 


یک موضع مشاهده گر و ناظر رو در ذهن خود قرار بدید : تا متوجه چگونگی صدای مداوم درونی تون در کاری که انجام میدید بشوید. اگه این صداها تقریباً در هر زمانی حرف می زنند متعجب نشید. خواسته های این صدا که شما را وادار می کنند رو لیست کنید.اونها رو به ترتیب اولویت قرار بدید.  سعی کنید با این صداها ایفای نقش کنید - آیا می تونید با این خواسته ها، با صدای بلند ، جراتمندانه و حتی طلبکارانه صحبت کنید؟  و یا با صدایی ضعیف و ملاحظه کارانه ؟!  چه احساسی خواهید داشت ؟ این حداقل باعث میشه کمی لبخند بزنید و این طنز ، آغاز گرِ  تخریب  خواسته های متوقعانه منتقد درونی است. 


برای فاصله گرفتن از این صداها، اونها رو روی یه صندلی خالی و روبروی خود قرار بدید. و رد گفتگوها را در این وضعیت دنبال کنید. از یک موضع بزرگسال بالغ، در این خصوص چه احساسی دارید؟ به این صداها چطور پاسخ میدید؟ تغییرِ دیدگاه،  انعطاف پذیری ذهنی رو افزایش میده. جواب های موضع بزرگسال بالغ تون در گفتگو با آن صداها رو یاداشت کنید. این گفتگوها رو مرور کنید و به سوالات و پاسخ هاتون توجه کنید. در این راه می تونید از بهترین دوست تون نیز استفاده کنید. تا به شما واکنش ها و پاسخ هاتون رو بازتاب بده. این راهبرد به شما کمک کنه تا بتونید متفاوت فکر کنید. متفاوت تصمیم بگیرید. این می تونه به شما کمک کنه حتی بتونید در برابر خواسته های غیر واقع بینانه پدر نیز پاسخ واقع بینانه ای بدید. بدون آنکه خود را مجبور به پذیرش آن انتظارات بدانید.



با تشکر از اعتماد شما

شایان غدیری


معرفی درس
قدرتهای درونگرایی
بسته از بی ارزشی تا من ارزشمند
معرفی کتاب :
+
معرفی فیلم/مقاله :
+
معرفی دروس غیر حضوری :
+
اکشن پلن :
+
ثبت و ویرایش پاسخ
لغو درخواست

سوالات مشابه